REPRODUKTION

Hoppen er kun i brunst en del af året, den starter i det tidlige forår og brunstsæsonen varer normalvis indtil efteråret. I brunstsæsonen er hoppens cyklus på 21 dage, hvor selve brunsten typisk varer 5 dage med ægløsning sidst i brunstperioden.

Det kan være nødvendigt, at dyrlægen undersøger hoppen for at fastslå det optimale tidspunkt for inseminering/bedækning. Når hoppen er i brunst, kontaktes dyrlægen og skedens slimhinde undersøges, hoppens livmoder samt æggestokke ultralydsscannes for at bestemme det mest optimale tidspunkt at inseminere/bedække på. Det kan være nødvendigt at undersøge hoppen flere gange for at fastslå det helt optimale tidspunkt at inseminere/bedække hoppen. Det er også vigtigt at dyrlægen kontrollerer hoppens skede, som kan have en sådan udformning at risikoen for infektion i livmoderen øges. Har hoppen en ufordelagtig konformation af skeden kan en caslick operation komme på tale.

Ved tegn på infektion i livmoderen eller hvis en hoppe ikke kommer i fol, kan dyrlægen udtage en svaberprøve eller en biopsi af livmoderen. Dette vil vise livmoder slimhindens tilstand og ved infektion skal hoppen behandles. Dette gør dyrlægen ved at skylle livmoderen med saltvand samt evt. et passende antibiotikum. Nogle hopper kan have behov for hormonbehandling for at få en normal brunstcyklus.

Når hoppen er blevet insemineret/bedækket er det vigtigt at scanne den ca. 15 dage efter sidste inseminering/bedækning. På scanningen kan man se om hoppen er drægtig og en evt. tvillingedrægtighed kan afsløres.Tvillingfødsler bør undgås, da det altid giver problemer med svage føl og ofte ender det med en aflivning af føllene.

Du kan få din hest scannet på hestehospitalet i Hammel til en fordelagtig pris, se prisliste. Drive in scanning sikre en bedre undersøgelse, større sikkerhed, kontrol af sæden med det samme og ikke mindst til reduceret pris. Vi foretrækker at I kommer med hesten mellem 8-9 for ligeledes at sikre en evt. sædbestilling i tide.

Vi anbefaler at man kontrollere drægtigheden igen på et senere tidspunkt omkring dag 36-40, idet dette tidspunkt kan være kritisk for fostret og der kan ske abort. Fanges aborten tidligt kan en ny inseminering/bedækning ske. Desuden kan kontrol på dag 90 anbefales, hvor betaling af 2. rate til hingsteholder samt en evt. følforsikring forfalder.

Hoppens drægtighedsperiode er på 11 måneder, men dette kan variere meget. Selve fødslen går meget hurtigt og dyrlægen når som regel ikke frem før føllet er født. Efter fødslen bør hoppe og føl undersøges af en dyrlæge, her vil dyrlægen undersøge om føl og hoppe er sundt og rask. Hvis hoppen ikke er vaccineret en måned før foling, vil føllet blive behandlet imod stivkrampe. Hoppen tjekkes i fødselsvejene og efterbyrden kontrolleres.

Hvis moderkagen (efterbyrden) ikke er afløst umiddelbart efter fødslen er der tale om tilbageholdt efterbyrd. Det er vigtigt at kontakte dyrlægen, hvis hoppen er urolig/dårlig eller hvis der er gået mere end 4 timer efter folingen og efterbyrden ikke er afgået. Behandling er påkrævet ved tilbageholdt efterbyrd og ved manglende behandling kan hoppen være i livsfare.

Føllet skal have råmælk fra hoppen. Råmælken indeholder vigtige antistoffer som kun kan optages af føllet de første timer efter foling. Desuden er de vigtig at observere om føllet urinerer og kommer af med afføring. Du bør derfor følge føllets adfærd efter fødslen indtil den har pattet hos moderen. Hvis den ikke vil patte, bør dyrlægen kontaktes.

Husk imidlertid at langt de fleste fødsler forløber uden problemer.


Hos Dyrlægegruppen Frijsenborg udfører vi alle former for reproduktions arbejde og har stor erfaring indenfor området. I er velkomne til at ringe ind og få en samtale med en af dyrlægerne omkring planlægning af din hoppes ifoling. God planlægning er grundlaget for et optimalt forløb ved ifoling af din hest.

KONTAKT OS