SÆDBANK


Frysning af hundesæd

Vi tilbyder nu nedfrysning af hundesæd og opbevaring af dette i vores sædbank.
Der kan være flere gode grunde til at man ønsker at få lagret hundesæd på frost:

  • har man en god avlshan, fra hvem man ønsker at bevare avlsværdien også efter hans død
  • ved forsendelse af sæd til hele verden
  • hvis en hanhund ikke er til stede på det tidspunkt, hvor tæven er klar til parring


Hvilke hunde er velegnet til nedfrysning

Som hovedregel er nedfrysning af sæd fra hunde bedst velegnet når hunden er imellem 2-6 år, men der er både individ og racevariationer.

Hvordan foregår processen

Hanhunde kan tappes hele året rundt, men det har vist sig at sædkvaliteten er bedst i vintermånederne. Det anbefales at tappe hanhunden ca 1 uge før nedfrysning, da der vil være døde og misdannede sædceller i en sædfraktion, hvis der er gået længere tid siden sidste tapning.

Sædtapning udføres ved at massere hundens svulmelegeme, hvilket hurtigt vil få penis til at svulme, hvorefter sæden vil blive leveret. Den bedste tapning foregår når hanhunden samtidig kan få lov til at snuse til en højløbsk tæve. Når hanhundens sæd afgives, er det vigtigt, at man kun opsamler 2. fraktion, som er den sædholdige og ikke det tynde sekret, som kommer fra prostata. Afhængig af race leverer hanhunde imellem 0,5-3 ml af den rene 2. fraktion. Denne evalueres for:

  • hvor mange procent der har en stabil membran
  • hvor bevægelige er sædcellerne (motilitet)
  • hvor mange sædceller er der (koncentrationen)
  • hvor mange procent, er misdannede (morfologi)


Herefter tilsættes en fortynder, som gør sædcellerne i stand til at overleve nedfrysningen. Nedfrysning foregår i små plasticstrå, som opbevares ved -196 grader flydende kvælstof i specielle opbevaringstanke og er på den baggrund ikke afhængige af elektricitet. Efter nedfrysning optøes et enkelt strå for at kontrollere om sæden har klaret nedfrysningsprocessen.

Hvis man ved at sæden på et tidspunkt skal eksporteres til 3. lande, er dette vigtigt at oplyse når der bestilles tid til nedfrysning, da indførselsreglerne og de blodprøver der kræes for dette er forskellige fra land til land. Husk at hunden skal være chipmærket og edbring stambogen den dag vi foretager nedfrysningen af sæden.

Hvor længe kan sæden opbevares ?

Sæden kan principielt opbevares for evigt og stadig være levende og befrugtningsklar efter optøning.

Kontrakt

I forbindelse med nedfrysningen udfærdiges en kontrakt imellem sædbank og deponent. Udfra denne fremgår regler for opbevaring, udlevering, og hvor mange strå der er indsat i sædbanken

Attester

I forbindelse med udlevering af sæd fra banken til tæveejer eller anden sædbank, skal der udfyldes en udleveringstilladelse med deponentensunderskrift.Det er en god ide at gå ind på DKK´s hjemmeside under avl og opdræt og checke regler for inseminering med frossen sæd og herunder hvilke attester, der skal benyttes.Hvis frostsæd skal benyttes til import eller export skal der søges om tilladelse hos fødevarestyrelsen. Vær opmærksom på at export af sæd til Australien, New Zealand og Sydafrika kræver specielle blodprøver.

Forsikring

Sædbanken har tegnet en forsikring, som dækker sædfraktionerne i forbindelse med evt skade eller indbrud, og en forsikring som dækker i forbindelse med skade under evt transport af sæden til tæve eller anden sædbank.Selve avlsværdien kan vi ikke forsikre, så denne må ejer i givet fald selv tegne en særskilt forsikring på.

Døgnvagt 86962300