TÆNDER

Mette Fromberg
Fokus på tænder
Mette Fromberg
Fokus på tænder

Hunde kan som mennesker have tandproblemer. Dette kan vise sig som dårlig ånde, tandsten, tandkødsbetændelse, caries, parodontose, tandbylder mv. De kan også have et forkert bid, der kan være årsag til smerter.

Hunden vil typisk ikke gå fra foderet, selvom den har smerter i mundhulen. Dårlige tænder er ikke bare en belastning for dyret pga. smerter, mundhulen, nærmere betegnet tandkødet, kan også virke som indgangsport for bakterier, der hver gang dyret tygger, spredes med blodet rundt i hele kroppen.

Mange af problemerne kan forebygges med god mundhygiejne, dvs. daglig tandbørstning, tyggeaktivitet, kosttilskud mv. Men for de fleste hunde gælder det, at de flere gange i livet får brug for en tandbehandling i narkose, hvor tandsten og plak fjernes fra tænderne og tandkødslommer.

Først når hunden er i narkose, kan man lave en regelret og fuldstændig mundhuleundersøgelse. Her kan det blive nødvendigt at tage røntgenbilleder af visse tænder for at få et komplet billede af deres sundhedstilstand. Efter mundhuleundersøgelsen lægges der en behandlingsplan, som enten udføres samme dag eller evt. af flere omgange alt efter hvor omfattende behandling, der er påkrævet.