ID-MÆRKNING

Der anvendes 2 måder at ID-mærke katte på: ved øretatovering eller chipmærkning.

Øremærkning er den mest udbredte metode i dag. Det foregår altid i fuld narkose og som regel i forbindelse med kastration eller neutralisation af ungkattene, inden de lukkes ud. Koden består af en kombination af tal og bogstaver som indberettes til Det Danske Katteregister.

Foreningen Det Danske Katteregister er en selvstændig forening stiftet af Den Danske Dyrlægeforening, DoSo (Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation), Dyrenes Beskyttelse, Dyrefondet, Felis Danica og Kattens Værn. Formålet er at skabe ét landsdækkende katteregister og sikre, at landets katte kan blive registreret effektivt og professionelt direkte gennem landets dyrlæger.

Alternativet er chipmærkning, der typisk foregår samtidig med en vaccination, hvor en lille transponder indsprøjtes under huden på venstre side af halsen. Nålen er lidt tykkere end en almindelig nål, men det er hurtigt overstået og giver ingen gener for katten efterfølgende, hvor chippen blot lægger sig i underhuden og vokser fast. Chipmærkning vælges eksempelvis til nogle udstillingskatte, til elektronisk kattelem eller til meget lyse katte, hvor ejeren af æstetiske årsager ikke ønsker den tydelige tatovering i de lyse ører.

Ulempen ved chipmærkningen er, at man ikke kan se om katten er mærket. Det er derfor ikke alle mennesker, der forsøger at hjælpe en kat, der er bortløbet og tilskadekommet, da de tror det er en vild kat. Alligevel bliver chipmærkning mere og mere udbredt, og derfor undersøges katte altid med en scanner ved indlevering til Politi, Falck, internater eller dyrlæger.

I juli 2011 vil der komme nye og krav angående mærkning af kæledyr. Der kan læses mere om de nye krav på: Nye id-mærkningskrav for hunde, katte og fritter fra 3. juli 2011