Dyrlægegruppen Frijsenborg
Ring til os: 86 96 23 00
post@frijsenborgvet.dk

Kirurgiske indgreb på heste

Dyrlægegruppen Frijsenborg har på Hammel Dyrehospital mulighed for at foretage såvel elektive som akutte operationer på heste i alle størrelser. Hesteafdelingen på Hammel Dyrehospital råder over operationsfaciliteter til både stående operationer og operationer i fuld narkose.

Operationer i fuld narkose

Inden operationen skylles hestens mund for foderrester, for at mindske risiko for at disse ender i lungerne. Skoene fjernes, for at undgå at hesten påfører sig selv skader i forbindelse med opvågningen efter operationen.

På hospitalet råder vi over en speciel indrette boks beregnet til at bedøve hesten inden operation og hvor hesten kan vågne op efter operationen. Boksen er beklædt med stødabsorberende materiale på vægge og gulv for at sikre bedst muligt at hesten ikke kommer til skade.

Billede 004

Narkosen indledes ved at sprøjte hesten med bedøvelsesmidler, hvorefter narkosen vedligeholdes ved at hesten indånder ren ilt blandet med narkosegasser.

JA

Narkosen på Dyrlægegruppen Frijsenborg foretages med de mest skånsomme bedøvelsesmidler der findes på markedet.

Den bedøvede hest flyttes til operationsbordet, som er specialfremstillet til Dyrlægegruppen Frijsenborg. Bordet er beklædt med tykke stødabsorberende puder for at undgå skader på hestens muskulatur i forbindelse med operationen. Hesten placeres på bordet, i forhold til hvor på hesten operationen skal foregå, hvorefter operationsområdet klippes, vaskes og desinficeres. Under hele operationen noteres hestens tilstand i narkosejournal.

I forbindelse med hestens opvågning er hesten under konstant tilsyn af vores veterinærsygeplejersker og hesten får tilført rent ilt, via en slange, indtil den er på benene igen. Når hesten er frisk nok flyttes den tilbage til sin boks.

Stående operationer

Til de stående operationer placeres den beroligede hest i hospitalets tvangsboks, så operationen foregår under så sikre og forsvarlige forhold som muligt. Endvidere har vi anlagt skridsikkert gummi-gulv, for at sikre hestens sikkerhed i forbindelse med indgrebet. De gode lysforhold i Dyrlægegruppen Frijsenborg´s hesteafdeling gør ligeledes at operationerne kan udføres bedst muligt.

Operative indgreb

Operative indgreb som foretages på Dyrlægegruppen Frijsenborgs hesteafdeling er:

  • Kastrationer– stående (åbent), liggende (lukket) inkl. klap-og urhingste samt sædstrengsadherrencer.
  • Diverse knogleoperationer
  • Diverse tandoperationer
  • Diverse bughuleoperationer
  • Diverse seneoperationer
  • Diverse hudoperationer (sårskader, hudtumorer)

Operationspatienter står som minimum til dagen efter, så dyrlægen kan kontrollere og evt. efterbehandle hesten. Heste må ikke transporteres samme dag den har gennemgået en operation.