Dyrlægegruppen Frijsenborg
Ring til os: 86 96 23 00
post@frijsenborgvet.dk

Sædvurdering

Sædvurdering

Før en avlshan tages i brug, bør der udføres en regelret sædundersøgelse.

Dette foregår ved at hundens sæd tappes i klinikken og fraktioneres op i 2-3 sædfraktioner. Dette sker uden brug af beroligende midler og uden nogen gener for hunden. Den 2.sædfraktion, som er den sædholdige, undersøges med henblik på motilitet, koncentration og procent misdannede sædceller(morfologi). Sædens udseende vurderes mhp blodtilblanding( ses ofte hos hunde med prostataproblemer) eller pustilblanding (ved infektioner)

sædopsamling

 

Motilitet:
En dråbe sæd deponeres på et objekglas og motilitet og fremadrettet bevægelse vurderes. For en god sædkvalitet ønskes over 70% motile sædceller med god fremadrettet bevægelighed.

Koncentration:
Kan bestemmes ved brug af et tællekammer eller ved en mere præcis bestemmelse ved hjælp af en lille sædtællermaskine Ved inseminering med frisk sæd kræves fra en lille hund min. 150mill sædceller og fra en stor hund min.200mill sædceller.

hund-saedbank

 

 

 

 

 

 

Morfologi:Antallet af misdannede sædceller i en sædfraktion bør ikke overstige 25%. Dette vurderes mikroskopisk udfra farvning af en enkelt dråbe sæd og tælling af 200 sædceller.

sædsæd2

Døgnvagt 86962300